in de spiegel

Kappersopleiding

 

Lieuwe vAN DER rOL


 

VAN HOBBY NAAR BEROEP!

 

Midden op het businesspark van Leeuwarden het ZEN gevoel opzoeken. Het kan tegenwoordig bij IndustrialZen, dé plek waar Yin en Yang samenkomen en waar je de hectiek en chaos van alledag even naast je neer kan leggen. Het was de droom van Lieuwe van de Rol en samen met zijn levenspartner Petra heeft hij verschillende therapieën en disciplines onder één dak bij elkaar gebracht.  Hij omschrijft zichzelf als een “kleurrijke” verschijning en als zanger van een hardcore punkband voldoet hij wellicht niet helemaal aan het beeld of verwachting van een TaiJiGong/meditatieleraar en therapeut. Tijdens het gesprek wordt echter duidelijk, dat de Initiator van IndustrialZen een heel duidelijk beeld van zijn levensdoel voor ogen heeft . Lieuwe: “Wij willen graag dingen doen, waar we zelf blij van worden”.

 

Lieuwe groeit op in de 70/80-er jaren onder invloed van vele muzikale stromingen. De muziek van o.a. de Engelse punkband Sex Pistols doet hem besluiten een gitaar te kopen. Lieuwe: “Ik ben gewoon gaan spelen. Op dit moment speel ik in een punkband, maar mijn interesse in muziek is uiteraard  veel breder dan alleen hardcore punk. Ik heb ook jarenlang in een jazzband gezeten. Daar speelde ik weer contrabas”. Lieuwe is een man van uitersten. Hij vind het belangrijk om je eigen uitersten en kanten te ontdekken en daar gebruik van te maken.  

 

Tijdens zijn werk als functioneel ontwerper binnen een IT bedrijf, komt Lieuwe er steeds meer achter dat hij geen man is om binnen vier muren de hele dag te werken. Een baan van 9 tot 5 is niet aan hem besteed. In 2004 neemt hij de definitieve beslissing en gaat als zelfstandig ondernemer verder. Lieuwe: “Als eigen baas kan je je eigen planning maken en dat past veel beter bij mijn persoonlijke behoeftes. Ik was zelf al jaren bezig om de juiste balans te vinden en hield me in die tijd veel bezig  met de Oosterse bewegingsleer en meditaties. Uiteindelijk heb ik gewoon van mijn hobby mijn beroep gemaakt”.

 

Jaren later ontstaat het idee om een plek te creëren, waar meerdere disciplines onder één dak worden samengebracht. Op het industrieterrein van Leeuwarden wordt de perfecte locatie gevonden, met voldoende ruimte om hun dromen te realiseren. IndustrialZen, het centrum voor Beweging, Begeleiding en Meditatie, bestaat nu ruim een jaar. Er komen inmiddels veel mensen die begeleiding nodig hebben bij AD(H)D, bewegingsproblemen of een burn-out, maar ook voor lichamelijke en geestelijke ontspanning en persoonlijke begeleiding.  “Er is zo veel op dit gebied, dat we er bewust voor gekozen hebben om meerdere mensen samen te brengen. Ieder met een eigen specialisme en manier om de balans tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen”. Petra is vooral actief met de website, lesvoorbereidingen, aanpak van workshops en het interieur.

 

De overstap naar zelfstandig ondernemerschap levert Lieuwe en Petra veel vrijheid en ruimte op. Vooral de ontmoeting met zichzelf vind Lieuwe een enorm interessant traject om als mens doorheen te gaan.  “Als je tot verandering wilt komen, is dat soms best wel moeilijk, maar als je er eenmaal mee bezig bent ontdek je al gauw, dat het makkelijker gaat dan je gedacht had. Het is als mens bijna niet mogelijk om op dezelfde plaats te blijven staan. Daar gehoor aan geven, bewegen en het vinden van steeds meer ruimte is zo mooi”.

 

“Luisteren naar mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait”.

 

Lieuwe vindt zijn werkzaamheden binnen de IT  niet zo veel anders als zijn huidige werk. “Als functioneel ontwerper moest ik veel praten met mensen om te ontdekken welke behoeftes er waren. Op die manier kon ik een behandelplan op maat maken. In mijn huidige werk is het niet anders. Luisteren naar mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait”.

 

Met grote enthousiasme zijn Lieuwe en Petra bezig hun Zen-centrum op authentieke en vooral originele wijze vorm te geven. “Voor ons is het heel duidelijk om dingen vooral voor onszelf te doen. Contact met mensen, manier van werken: het zijn die dingen waar wij juist zelf voldoening uit halen”. Binnenkort willen ze het centrum uitbreiden met diensten, die met uiterlijke verzorging te maken hebben.  Al vanaf jonge leeftijd is Petra geïnteresseerd in de kappersbranche, maar is uiteindelijk secretarieel werk gaan doen. Het blijft echter een grote wens en ook Lieuwe krijgt steeds meer de behoefte om zich op het uiterlijke vlak te ontwikkelen. Bij Selfline kappersopleidingen volgen ze nu privélessen om de kappersvaardigheden onder de knie te krijgen en hopen in juni de opleiding af te ronden.

 

Lieuwe: ”Het sluimerde al heel wat jaren om innerlijk en uiterlijk te combineren.  We zagen nu de mogelijkheden om uit te breiden en dan moet je dat gewoon gaan doen. We hopen in juni klaar te zijn met de kappersopleiding. Daarna is het veel oefenen. We zijn vooral onszelf aan het ontdekken binnen de kappersbranche”.

 

Waar ze de kapsalon gaan vestigen is nog niet helemaal duidelijk. Er is voldoende ruimte binnen het pand waar Industrial Zen is gevestigd, maar een andere locatie wordt niet uitgesloten.

 

Ze hebben een duidelijke visie op het leven en vinden het belangrijk, dat je als mens zo goed mogelijk kan groeien en een prettig leven hebt. Het oké hebben. Goede meditatie, wandelingen, persoonlijke groei, lichaamsbeweging , geestelijke ontwikkeling, creativiteit en ook uiterlijke verzorging. “Voor onszelf zijn het geen losstaande zaken. Al die facetten hebben invloed op je welzijn. Je hebt overlappingen in je leven en relatie nodig om het spannend te houden. Het heeft allemaal met elkaar te maken”.

 

“Wij zijn niet zo anders, maar wij doen het gewoon anders. Een andere levensopvatting, gehoor geven aan het leven voeden”.

 

”Over 10 jaar? Dan hebben wij een mooie en moderne kapperszaak. Waar we werken zoals wij dat zien. En waar we ook nog steeds bezig zijn met die andere zaken binnen IndustrialZen. Bij ons komen mensen, omdat wij niet anders zijn, maar het gewoon anders doen. Een andere levensopvatting, gehoor geven aan het leven voeden.”  Lieuwe en Petra werken niet vanuit een commerciële benadering, maar meer vanuit de behoefte om dingen te doen, waar ze blij van worden. “Op de manier ga je veel meer vanuit je eigen creativiteit kijken”.

 

Ze beseffen terdege, dat er altijd een spanningsveld zal blijven , want er moet uiteraard wel geld binnen komen. “De praktijk leert, dat wanneer je het vanuit je hart doet, het andere deel ook wel goed gaat komen.  Dat er dan interessante processen klaar liggen. Wat ons drijft zijn vooral onze eigen behoeften. En als mensen daar bij aanhaken, dan is dat natuurlijk geweldig”.