in de spiegel

                    Ionut Matei

Selfline Kappersopleiding in de spiegel

VAN VRIJWILLIGER NAAR BESTE BARBIER VAN EUROPA

 

Sinds december vorig jaar is Ermelo een kapsalon rijker. Vol trots vertelt de uit Roemenië afkomstige Ionut Matei, dat hij er aan toe was om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. En die beslissing heeft hem niet bepaald windeieren gelegd. Integendeel. Met een volle agenda en klanten van ver buiten Ermelo draait de salon inmiddels op volle toeren en heeft hij het drukker dan ooit. 

 

Door onze redacteur

Jolande Goverde

 

Het gesprek komt makkelijk op gang en gaandeweg kan ik alleen maar concluderen, dat deze jonge Barbier  een vak fanaat pur sang is.

De Nederlandse taal gaat hem goed af, waarvoor ik hem complimenteer. Ionut: “Nou, dat valt wel mee hoor. Ik moet nog veel leren. Maar ik kan me gelukkig goed verstaanbaar maken.” Zijn bescheiden reactie siert hem.

 

Al van jongs af aan is duidelijk, dat Ionut een ondernemer is. Gedreven en nieuwsgierig van aard zoekt hij altijd naar nieuwe uitdagingen.

Het is dan ook geen verrassing, dat hij na de middelbare school Roemenië inruilt voor Nederland. Hij zoekt contact met een christelijke organisatie en krijgt de kans om binnen deze organisatie vrijwilligerswerk te doen.

Ionut: “De eerste zes maanden in Nederland heb ik voornamelijk gekookt, schoongemaakt en mensen geholpen. Op een gegeven moment kon ik bij een familie in Apeldoorn komen wonen. Alles ging toen allemaal best wel snel. Ik ontmoette nieuwe mensen en maakte vrienden.” De jonge Roemeen neemt een baan aan in de Horeca, maar al snel blijkt, dat hij daar niet voor in de wieg is gelegd.

 

“Mijn stiefmoeder constateerde, dat ik altijd met haren bezig was. Zij wees me erop, dat het kappersvak wellicht iets voor mij zou zijn. Ik ben toen snel wat spullen gaan kopen en ging stiekem mijn stiefvader knippen. Dat pakte gelukkig goed uit en voor ik er erg in had stond ik allerlei vrienden te knippen.” Lachend deelt de jonge Barbier zijn eerste ervaringen met het kappersvak.

 

Na een maand of twee besluit hij om een beginners cursus te volgen bij Selfline.  “Deze cursus was betaalbaar voor mij en het leek me een mooie manier om eerst eens te kijken of ik het wel leuk zou vinden. Tijdens deze cursus kreeg ik al snel te horen van de lerares, dat ik talent had voor het kappersvak.”  Ionut heeft er plezier in, maar zijn interesse ligt vooral bij het ambachtelijke herenvak, dus besluit hij om een opleiding te volgen bij  de Barbierschool in Amsterdam. “Ik heb daar een jaar op school gezeten. Tijdens deze opleiding moest ik ook stage lopen. Mijn werkgever was enorm enthousiast en al snel werkte ik fulltime in de kapsalon. “

 

“Toen ik de opleiding had afgerond, kwam vanuit school de vraag of ik daar wilde komen lesgeven. Dat heb ik naast mijn werk in de kapsalon een jaar gedaan.”

 

Ionut zijn carrière schiet inmiddels uit de grond en zijn klantenkring groeit gestaag. Maar hij wil meer en geeft zich uiteindelijk op voor een barbierwedstrijd. En ook dat sluit hij af met succes. Tijdens het evenement BarberSociety Live in de Westergasfabriek in Amsterdam weet Ionut Matei de titel “beste barbier van Europa” binnen te halen.
Dan gaat het hard, want niet lang daarna opent hij de deuren van zijn kapsalon in Ermelo. En met succes, want zijn agenda staat altijd vol en mensen komen van heinde en ver naar Ermelo toe om door de beste Barbier van Europa geknipt te kunnen worden.

 

“Ik werk ook met stagiaires en leid ze zelf op. Dat vind ik leuk om te doen.  Ze mogen hun eigen vrienden knippen en ik begeleid ze in hun ontwikkeling. Binnenkort komt er ook iemand bij me werken.”

Terug naar Roemenië gaat ie alleen nog maar om op vakantie.  “Ik heb een lieve vriendin en ik heb mijn werk hier. Dus ik blijf in Nederland.”

 

Ik ben vooral nog benieuwd hoe deze jonge ondernemer zijn toekomst voor zich ziet. Wellicht zijn meerdere filialen een leuke uitdaging?   Ionut: “Voorlopig richt ik me op de kracht van 1 winkel. Ik wil kwaliteit leveren. Het gaat niet allemaal om geld. Een goede naam hebben, goed knippen, kwaliteit en mensen blij maken. Daar gaat het om.” 

 

in de spiegel

                       Sindy Bangert

Selfline Kappersopleiding in de spiegel

ALS IK MAAR MENSEN BLIJ KAN MAKEN

 

Vroeger deed Sindy het haar van haar moeder. Nu, jaren later, volgt Sindy de kappersopleiding bij Selfline en is ze vastberaden om eindelijk te gaan doen, wat ze vroeger altijd al wilde.  

 

 

Door onze redacteur

 

Jolande Goverde

 

Sindy heeft een vlotte en gezellige babbel. Haar Nijmeegse accent klinkt mij, als rasechte Bredase, bekend in de oren. In elke zin klinkt een opgewekte lach en haar manier van praten geeft direct een vertrouwd gevoel. Ze straalt vriendelijkheid uit en is een warme persoonlijkheid. Een vrouw, in wiens leven veel ruimte is voor het helpen van mensen. Hulpverlening loopt als het ware als een rode draad door haar leven.

  

Ik lees hoe oud ze is en vraag haar of het een probleem is als ik dat vermeld in het artikel.   “O jee, soms zijn er van die momenten, dat ik denk: als ik maar niet mijn leeftijd hoef te zeggen!” Sindy lacht er maar om. Ze beseft, dat ze zich heel anders voelt, dan dat haar leeftijd zou doen vermoeden. Gekscherend zeg ik, dat het alternatief van ouder worden vroegtijdig doodgaan is. “Oh nee”, : reageert ze vrolijk, “Dan maar gewoon ouder worden, hoor.” Al lachend spreken we af, dat ik haar zal omschrijven als ‘een vrouw van middelbare leeftijd’.

 

Als kind had Sindy al interesse in het kappersvak, maar ze had nog meer interesses.  “Van school uit wilde ik politieagente worden, maar ik was daar te klein voor. Stewardess vond ik ook heel erg leuk. Helaas had ik ook daar niet de juiste lengte voor. Uiteindelijk ben ik een heel andere kant uit gegaan. In het Radboud in Nijmegen heb ik de opleiding tot tandarts assistente gevolgd. Na mijn studie ben ik daar gebleven en uiteindelijk heb ik er toch nog 12 jaar gewerkt.” 

 

Op een gegeven moment gaat Sindy een nieuwe uitdaging aan. Ze komt terecht in de crisisopvang voor onder andere daklozen. Later stapt ze over naar de verslavingszorg. “Ik heb altijd een enorme behoefte gehad om voor mensen te zorgen. Het is iets om blij van te worden. Anderen helpen en tot steun zijn. Heerlijk.”

 

“Ik wil gewoon onder de mensen zijn.“

 

Op dit moment heeft ze met haar partner een administratiekantoor, waar ze als administratief medewerkster werkzaam is. Ik ben enigszins verrast door deze carrière switch.   “Nee, eigenlijk helemaal niks voor mij”, zegt ze instemmend. “Maar het fijne is dan weer, dat ik toch ook via dit werk weer hele leuke mensen ontmoet. En ik zit niet alleen op kantoor hoor. Soms moet ik ook bij klanten langs om spullen op te halen of ze te helpen.”

 

Op een dag wordt ze geopereerd aan haar voet. Terwijl ze herstellende is, besluit ze om het kappersvak te gaan leren. “Ik wilde ineens iets gaan doen, waar ik echt blij van word. Dus ben ik op internet gaan zoeken naar kapperscursussen.

 

Ik vond het fijn te lezen, dat Selfline al meer dan 25 jaar cursussen aanbiedt.”

 

 

“Dat geeft vertrouwen. Vervolgens was het wel handig, dat Selfline ook in Nijmegen cursussen geeft.  Dus heb ik me aangemeld.” Sindy haar enthousiasme is sindsdien alleen maar groter geworden en haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Ze schrijft zich in voor de Beginnerscursus én de Kleurcursus. “Ja, en beide cursussen heb ik met veel plezier gedaan en positief afgerond”, laat ze trots weten. Inmiddels heeft ze zich voor alle overige cursussen ook al ingeschreven. Ik vind het geweldig en ik wil het gewoon heel graag leren”.

 

“Haren vond ik vroeger altijd al leuk om te doen en ik deed het heel vaak bij mijn moeder.“

 

Aangestoken door Sindy haar enthousiasme vraag ik haar of ze in de toekomst wellicht een eigen kapsalon wil starten. “Die heb ik al”, reageert Sindy lachend. “We hebben op de bovenste etage een leuke salon ingericht. Zo leuk om er eindelijk mee bezig te zijn. En als mensen niet goed ter been zijn, help ik ze gewoon in de keuken beneden.”

 

Het is duidelijk dat Sindy een nuchtere vrouw is en altijd positief tegen de zaken aankijkt. “Ik maak me niet zo druk. Ik heb geen angst om te knippen en durf ook snel dingen uit te proberen. In de les heb ik ook een keer een andere cursist geholpen onder toeziend oog van mijn docent. Dan komt toch het ‘mensen helpen’ weer naar boven. Dat heb ik altijd al gehad.”

 

Alhoewel er mannen zijn, die al door Sindy geknipt willen worden, doet ze dat nog niet.  “Ik heb dat nog niet op school gehad, dus dat doe ik dan ook niet. Mijn zoon durf ik wel te knippen. En mijn man natuurlijk. Hij is mijn vaste model. En hij krijgt er ook nog een verfje in.”

 

Langzaam begint de klantenkring van Sindy te groeien.  “Vanmiddag komt er ook weer iemand om te knippen. Een leuke vrouw, die ik van het tankstation ken. Ik spreek mensen gewoon aan en dan is het zo leuk als ze enthousiast reageren. Ik wil graag heel veel ervaring op doen, dus moet je wel bezig blijven.”

 

Voorlopig blijft Sindy op kantoor werken. Ze vindt het heerlijk om naar de klanten toe te gaan. Met mensen omgaan en ze helpen doet Sindy het liefst. “Het zou best kunnen, dat ik in de toekomst bejaarden ga knippen. Als vrijwilliger of zo.”

 

“Als ik maar mensen blij kan maken, dan vind ik het al goed!”

 

in de spiegel

                    nancy evers

Selfline Kappersopleiding in de spiegel

 

 

ALS IK LATER GROOT BEN WORD IK KAPSTER

 

Tegen haar ouders zei Nancy Evers (50)  uit Soest altijd al, dat ze later kapster wilde worden. Vorig jaar heeft ze de knoop doorgehakt en momenteel volgt ze in de avonduren de kappersopleiding bij Selfline. En ze is méér gemotiveerd dan ooit.

 

Door onze redacteur

 

Jolande Goverde

 

We spreken af, dat ik haar bel. Soest is voor mij niet naast de deur en een telefonisch interview is goed te doen. Om een beeld van Nancy te krijgen voordat ik haar bel, open ik haar website en facebookpagina. Ik zie een vrolijke en vriendelijk ogende vrouw van middelbare leeftijd. Mooie doeltreffende make-up en een verzorgd kapsel geeft haar de juiste uitstraling voor elk beroep binnen de uiterlijke verzorging. Voor mij als kapster toch iets, waar ik meteen op let. Zodra ik haar aan de lijn krijg is het meteen gezellig. Het voelt direct alsof we met gemak vijf kwartier in een uur kunnen kletsen. Wat mij direct opvalt, is haar gedrevenheid en ambitie om kapster te worden.  Dus stel ik haar meteen maar de vraag, waarom ze nu pas, op haar vijftigste, de kappersopleiding volgt. En ik wil heel graag weten wie Nancy is en wat ze in die tussenliggende jaren allemaal gedaan heeft. En zo start ons interview.

Nadat ze de LHNO heeft afgerond gaat Nancy werken bij een doe-het-zelf meubelzaak. “Ik wilde gewoon zelf mijn centjes gaan verdienen”. Na twaalf jaar is haar enthousiasme in d’r werk weg en krijgt ze van haar werkgever het aanbod om een opleiding, buiten het bedrijf om, te gaan volgen. Deze manier van omscholing spreekt haar wel aan en na enig wikken en wegen besluit ze Schoonheidsspecialiste te worden. Een bijzondere stap, aangezien ze al sinds jonge leeftijd een voorliefde heeft voor het Kappersvak.  Nancy: “ Ik verdiende bij mijn werkgever heel goed en ik was me er wel van bewust, dat ik binnen een kappersopleiding veel stage moest lopen en dus mijn baan moest opzeggen. Dan zou ik weer op een minimum loon zitten en daar had ik geen zin in”. Dus valt de keuze op een particuliere opleiding tot schoonheidsspecialiste van twee jaar, waarbij ze geen stage hoeft te lopen.

 

“Ik ging één dag in de week naar school en de rest bleef ik bij mijn baas werken. Zodra ik mijn diploma had gehaald, moest ik wel gelijk bij hen weg. Dat was de afspraak”.

Een oud-leerling van dezelfde opleiding biedt haar aan om na de opleiding voor haar te komen werken in haar beautysalon. Ze krijgt daar de kans om veel ervaring op te doen op het gebied van schoonheids- en lichaamsbehandelingen. Ondertussen raakt Nancy zwanger van haar eerste zoon. Dit blije nieuws is echter voor haar werkgeefster een reden om afscheid van haar te gaan nemen. Vanaf die tijd maakt Nancy de overstap naar een ICT bedrijf in Baarn, waar ze voor twee dagen in de week aan het werk gaat.  Daarnaast start Nancy thuis met haar eigen schoonheidssalon. Als werknemer zit het haar helaas niet mee, want al vrij snel krijgt ze te horen dat er een fusie zit aan te komen bij het ICT bedrijf. Het komt er op neer, dat haar baan komt te vervallen. Vanuit haar frustratie roept ze, dat ze voor zichzelf gaat beginnen. Haar baas pakt dit positief op en stelt financiële middelen vanuit het bedrijf beschikbaar om Nancy een duwtje in de rug te geven op weg naar zelfstandig ondernemerschap.

 

De keuze voor de naam van de salon hoeft Nancy niet over na te denken.  “Ik ben ooit op vakantie geweest in de Dominicaanse Republiek en voer met mijn vriendin in een bootje door de Lagune. Ik zei tegen haar: “Als ik ooit voor mezelf ga beginnen, dan zal mijn zaak ‘Lagune’ gaan heten “.

Met groot enthousiasme praat Nancy over haar werk, ambities en toekomstplannen. “Mijn partner en ik zijn op een gegeven moment verhuisd naar een drive-in woning. De ruimte  beneden is behoorlijk groot en leent zich heel goed voor praktijkruimte. Het was dus een logische beslissing om van huis uit te gaan werken”.

 

Vanaf 2001 werkt Nancy volledig als zelfstandig ondernemer. Haar partner heeft ook gewoon een baan, dus Nancy hoeft er nooit echt van te leven. Een luxe positie dus? “Jazeker, maar dat wordt binnenkort anders. Zij stopt namelijk met werken bij haar huidige werkgever. En dat heeft natuurlijk wel wat financiële consequenties”. De twee dames laten zich echter niet uit het veld slaan. Na enig brainstormen komt Nancy met het idee om haar werk in de schoonheidssalon te gaan uitbreiden met kappersbehandelingen. Daar waar ze in de huidige arbeidsmarkt met haar leeftijd al snel te oud wordt gevonden, biedt het zelfstandige ondernemerschap voor Nancy juist uitdagingen. Ze staat open voor groei en ontwikkeling op het gebied van uiterlijke verzorging. “Ik ga nu de kant op, dat ik er van wil én kan gaan leven”.

“Ook mijn klanten zijn enthousiast. Als ze in mijn schoonheidssalon komen, dan vragen ze wanneer ik eindelijk ga knippen. Ik heb gewoon overal zin in, ik kan niet wachten en wil meer en meer en meer”.

“Komende zomer wordt een deel van de garage bij de salon getrokken. Op die manier wordt er extra ruimte gecreëerd voor de kapsalon”.

 

De beslissing om kapster te worden is eindelijk gemaakt. Dus gaat ze op zoek naar een opleiding die past in haar huidige leven. Een kappersdagschool is geen optie voor haar. Nancy: “Dan moet ik elke dag naar school en zit ik tussen meisjes van 16-17 jaar. Daar pas ik niet meer tussen. Daarom heb ik voor Selfline gekozen. Ik kan alles in eigen tempo doen, de modules zijn goed te verdelen en het is betaalbaar. Mijn huidige docent zei laatst, dat ik het echt in mijn vingers heb. Dat stimuleert enorm”. Nancy zet alles op alles om het kappersvak, waar ze als kind al van droomde, te leren.

 

“Bij de eerste twee modules haarknippen had ik vaak 3 modellen op een avond uitgenodigd, gewoon om maar veel te kunnen oefenen”.

“Ook mijn twee zoons zitten vaak model voor me. Ik had een “10” voor heren knippen op mijn cijferlijst. Zo gaaf”.  Inmiddels volgt Nancy de module ‘Verven en Blonderen’ en daarna pakt deze aankomende kapster meteen de cursus ‘Lang haar opsteken en vlechten’ erbij. “Ja, nu ik zover ben, wil ik ook alle technieken binnen het kappersvak beheersen”.

 

Tot slot wil ik graag weten, hoe Nancy haar toekomst ziet. “Hopelijk kan ik aankomende zomer mijn huidige praktijk gaan omgooien en alles opnieuw kan inrichten. En dat ik over een jaar  een leuke klantenkring in de kapsalon heb gekregen”.

 

Het is tijdens ons gesprek wel duidelijk geworden, dat Nancy niet te stoppen is. In november gaat ze de opfriscursus bij Selfline ook weer volgen. “Het liefst zou ik Kinky-kapsels gaan maken. Extreem, aparte kapsels creëren. En ik ga absoluut nog wel uitzoeken, waar ik dat kan gaan leren. Ik wil ook heren gaan knippen. Zo leuk vind ik dat”. Uitbreiden met extra medewerkers wil Nancy niet. “Als ik het zo in mijn eentje allemaal kan doen, ben ik tevreden”. 

 

 “Hoe onzeker onze toekomst er ook uit zal zien, wij samen maken ons daar eigenlijk helemaal niet zo druk om. Ik heb er zin in en ben absoluut niet bang om stappen te zetten”.

in de spiegel

Selfline Kappersopleiding in de spiegel

 

Lieuwe vAN DER rOL


 

VAN HOBBY NAAR BEROEP!

 

Midden op het businesspark van Leeuwarden het ZEN gevoel opzoeken. Het kan tegenwoordig bij IndustrialZen, dé plek waar Yin en Yang samenkomen en waar je de hectiek en chaos van alledag even naast je neer kan leggen. Het was de droom van Lieuwe van de Rol en samen met zijn levenspartner Petra heeft hij verschillende therapieën en disciplines onder één dak bij elkaar gebracht.  Hij omschrijft zichzelf als een “kleurrijke” verschijning en als zanger van een hardcore punkband voldoet hij wellicht niet helemaal aan het beeld of verwachting van een TaiJiGong/meditatieleraar en therapeut. Tijdens het gesprek wordt echter duidelijk, dat de Initiator van IndustrialZen een heel duidelijk beeld van zijn levensdoel voor ogen heeft . Lieuwe: “Wij willen graag dingen doen, waar we zelf blij van worden”.

 

Lieuwe groeit op in de 70/80-er jaren onder invloed van vele muzikale stromingen. De muziek van o.a. de Engelse punkband Sex Pistols doet hem besluiten een gitaar te kopen. Lieuwe: “Ik ben gewoon gaan spelen. Op dit moment speel ik in een punkband, maar mijn interesse in muziek is uiteraard  veel breder dan alleen hardcore punk. Ik heb ook jarenlang in een jazzband gezeten. Daar speelde ik weer contrabas”. Lieuwe is een man van uitersten. Hij vind het belangrijk om je eigen uitersten en kanten te ontdekken en daar gebruik van te maken.  

 

Tijdens zijn werk als functioneel ontwerper binnen een IT bedrijf, komt Lieuwe er steeds meer achter dat hij geen man is om binnen vier muren de hele dag te werken. Een baan van 9 tot 5 is niet aan hem besteed. In 2004 neemt hij de definitieve beslissing en gaat als zelfstandig ondernemer verder. Lieuwe: “Als eigen baas kan je je eigen planning maken en dat past veel beter bij mijn persoonlijke behoeftes. Ik was zelf al jaren bezig om de juiste balans te vinden en hield me in die tijd veel bezig  met de Oosterse bewegingsleer en meditaties. Uiteindelijk heb ik gewoon van mijn hobby mijn beroep gemaakt”.

 

Jaren later ontstaat het idee om een plek te creëren, waar meerdere disciplines onder één dak worden samengebracht. Op het industrieterrein van Leeuwarden wordt de perfecte locatie gevonden, met voldoende ruimte om hun dromen te realiseren. IndustrialZen, het centrum voor Beweging, Begeleiding en Meditatie, bestaat nu ruim een jaar. Er komen inmiddels veel mensen die begeleiding nodig hebben bij AD(H)D, bewegingsproblemen of een burn-out, maar ook voor lichamelijke en geestelijke ontspanning en persoonlijke begeleiding.  “Er is zo veel op dit gebied, dat we er bewust voor gekozen hebben om meerdere mensen samen te brengen. Ieder met een eigen specialisme en manier om de balans tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen”. Petra is vooral actief met de website, lesvoorbereidingen, aanpak van workshops en het interieur.

 

De overstap naar zelfstandig ondernemerschap levert Lieuwe en Petra veel vrijheid en ruimte op. Vooral de ontmoeting met zichzelf vind Lieuwe een enorm interessant traject om als mens doorheen te gaan.  “Als je tot verandering wilt komen, is dat soms best wel moeilijk, maar als je er eenmaal mee bezig bent ontdek je al gauw, dat het makkelijker gaat dan je gedacht had. Het is als mens bijna niet mogelijk om op dezelfde plaats te blijven staan. Daar gehoor aan geven, bewegen en het vinden van steeds meer ruimte is zo mooi”.

 

“Luisteren naar mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait”.

 

Lieuwe vindt zijn werkzaamheden binnen de IT  niet zo veel anders als zijn huidige werk. “Als functioneel ontwerper moest ik veel praten met mensen om te ontdekken welke behoeftes er waren. Op die manier kon ik een behandelplan op maat maken. In mijn huidige werk is het niet anders. Luisteren naar mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait”.

 

Met grote enthousiasme zijn Lieuwe en Petra bezig hun Zen-centrum op authentieke en vooral originele wijze vorm te geven. “Voor ons is het heel duidelijk om dingen vooral voor onszelf te doen. Contact met mensen, manier van werken: het zijn die dingen waar wij juist zelf voldoening uit halen”. Binnenkort willen ze het centrum uitbreiden met diensten, die met uiterlijke verzorging te maken hebben.  Al vanaf jonge leeftijd is Petra geïnteresseerd in de kappersbranche, maar is uiteindelijk secretarieel werk gaan doen. Het blijft echter een grote wens en ook Lieuwe krijgt steeds meer de behoefte om zich op het uiterlijke vlak te ontwikkelen. Bij Selfline kappersopleidingen volgen ze nu privélessen om de kappersvaardigheden onder de knie te krijgen en hopen in juni de opleiding af te ronden.

 

Lieuwe: ”Het sluimerde al heel wat jaren om innerlijk en uiterlijk te combineren.  We zagen nu de mogelijkheden om uit te breiden en dan moet je dat gewoon gaan doen. We hopen in juni klaar te zijn met de kappersopleiding. Daarna is het veel oefenen. We zijn vooral onszelf aan het ontdekken binnen de kappersbranche”.

 

Waar ze de kapsalon gaan vestigen is nog niet helemaal duidelijk. Er is voldoende ruimte binnen het pand waar Industrial Zen is gevestigd, maar een andere locatie wordt niet uitgesloten.

 

Ze hebben een duidelijke visie op het leven en vinden het belangrijk, dat je als mens zo goed mogelijk kan groeien en een prettig leven hebt. Het oké hebben. Goede meditatie, wandelingen, persoonlijke groei, lichaamsbeweging , geestelijke ontwikkeling, creativiteit en ook uiterlijke verzorging. “Voor onszelf zijn het geen losstaande zaken. Al die facetten hebben invloed op je welzijn. Je hebt overlappingen in je leven en relatie nodig om het spannend te houden. Het heeft allemaal met elkaar te maken”.

 

“Wij zijn niet zo anders, maar wij doen het gewoon anders. Een andere levensopvatting, gehoor geven aan het leven voeden”.

 

”Over 10 jaar? Dan hebben wij een mooie en moderne kapperszaak. Waar we werken zoals wij dat zien. En waar we ook nog steeds bezig zijn met die andere zaken binnen IndustrialZen. Bij ons komen mensen, omdat wij niet anders zijn, maar het gewoon anders doen. Een andere levensopvatting, gehoor geven aan het leven voeden.”  Lieuwe en Petra werken niet vanuit een commerciële benadering, maar meer vanuit de behoefte om dingen te doen, waar ze blij van worden. “Op de manier ga je veel meer vanuit je eigen creativiteit kijken”.

 

Ze beseffen terdege, dat er altijd een spanningsveld zal blijven , want er moet uiteraard wel geld binnen komen. “De praktijk leert, dat wanneer je het vanuit je hart doet, het andere deel ook wel goed gaat komen.  Dat er dan interessante processen klaar liggen. Wat ons drijft zijn vooral onze eigen behoeften. En als mensen daar bij aanhaken, dan is dat natuurlijk geweldig”.